Merhabalar ramazan sofraların vazgeçilmezi,hatta diyebilirim kraliçesi güllaç,ikincisi ramazan pidesi gelir herhalde .Bu sefer iki lezzet bir arada doğaçlama muhallabiyle birlikte hazırladım umarım beğenirsiniz.Bir dahaki denemde kadayıflı güllaç olacak inşallah.Bakalım muhallebili güllaç kadar memnun kalacakmıyım.
Evdekiler bayıldılar artık her daim yapılacak tatlılar arasına girdi bile,sayfamızda tarifi yayınladıktan sonra en çok denen,kaydedilen tarifimizdir.
Güllaç revan tatlısına buradan ulaşabilirsiniz.
Hasan paşa köftesi- iftar menüsü
İftar menüsü-6(Şeftali Tatlısı
Malzeme Listesi:
- 8 yaprak güllaç( ben ce sekiz yapraktan fazla güllaç kullanmayın,güllaç şişince ortasındaki muhallebi kayboluyor)
- 1,5 kilo süt
- 2 su bardağı toz şeker(240 mllik bardak)
- 1 su bardağı baklavalık fıstık bütün olarak,cevizde olabilir
- 1 tane damla sakızı
- arzuya göre 1,2 damla gül suyu(ben kullanmadım)
Muhallebi Malzemesi:
- 1 kilo süt
- 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
- yarım su bardağı un(200 ml lik bardak)
- yarım su bardağı mısır nişastası
- 2 tane damla sakızı
- isterseniz vanilyada ekleyebilirsiniz(ben kullanmadım)
Bir minik el fıstık araklalıyor yakaladım seni işte kanıtı.Annanesinin fıstıklarına göz dikmiş afacan seeeniiii,öperim o aşıran elleri ben.Görüyorsunuz sayın okuyucular,resim çekerken böyle istemedende olsa, umulmadık dedektiflik olaylarına şahit olunabiliyor yetkili kişilere müracat oluna.Resim çekerken böyle durumlarla karşılaşmamak için torunun önüne bir kase fıstık konulaki,böyle trajik olaylarla karşılaşılmaya, rahat rahat resim çekile.Biraz ferman gibi oldu ama olsun sonuçta nostajik Osmanlı döneminden bu yana gelen, meşhur güllacın resmi çekiliyor, olacak o kadar.Yemek yemek yemek nerye kadar sizleri biraz gülümsetmek istedim bu resme bakıp okuyunca biraz gülümsersiniz inşallah, torunum fıstıkları aşırırken,bütün ısrarıma rağmen almaya çalışıyordu, gülmekten doğru dürüst resim çekemedim,geçelim tarifimize.
Tarif:
- Muhallebi malzemelerini tenceremize alalım karıştırarak koyu kıvam alana kadar pişirelim,pişerken havanda dövdüğümüz damla sakızını ekleyelim,çırpıcıyla krema kıvamı alana kadar çırpalım kenara koyalım.
- 1,5 kilo sütü şekeri ilave edip ocağımızın altını yakalım,dövdüğüüz damla sakızını ilave edelim,şeker eriyip süt bir taşım kaynayıncaya kadar pişirelim ocağımızı altını kapatalım,sütü ılımaya bırakalım.
- Güllaçların kalın kenarlarını keselim,güllaç yaprağı ebadında,yaklaşık 37 sm çapında yuvarlak tepsiye 4 tanesini üst üste dizelim,dizerken her birini,2 şer çepçe sütle ıslatalım,4 kata gelince muhallebiyi serelim,üzerine fıstıkları serpelim.
- Tekrar dört tane kalan gülacı aynı şekilde ıslatarak serelim,ılıyınca dolaba kaldıralım bir gece bekletelim,akşamdan yaparsanız bu işlemi daha iyi sütünü çekmiş oluyor,güllaç kalıp şeklini alıyor,dolaba kaldırırken mutlaka üstünü örtün,bu iş için streç flim ideal,artan sütü üzerenine gezdirip dolaba kaldıralım.
- Ertesi günü dilimleyip, istediğimiz meyvelerle servis yapalım.Afiyet olsun.
Not:Sütünü ve şekerini biraz daha artırabilirsiniz,kalıp gibi çıkması için güllacı hazırladığım ölçüden daha az süt ve şeker kullandım,bana göre tadı böylede iyiydi,tatlıda az şekeri sevdiğim için.
Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.
Himmm,hem güllaçı hemde damla sakızını çok severim.O minik elin,eli değdiyse zaten güzeldir 🙂
Eline sağlık…
Ablacım ellerine sağlık güllaçsız bir Razamazan ayı asla düşünemem öpüyorum.
Teşekür ederim Serap, Deryacığım,özletin kendini.Sevgiler.
Harika görünüyor ellerinize sağlık:)))
Teşekkür ederim evatolyesi.
harika…………tepsi kaç cm çapında acaba
Günaydın Oya tepsi kenarları kesilmiş güllaç yaprağı ebedında 37 sm çapında.