Merhabalar dostlar, arkadaşlar, değerli okuyucularım.İşte nihayet döndüm yazılarıma devam, bu seferki yazı dizimize mantıyla başlıyorum,herkesin bildiği mantı.Kayseri yöresine ait olmasına ramen bizlerde severek tüketiyoruz.Biraz uğraştırıcı lezzetli türk usulu makarnayı sevmeyen yoktur herhalde.Bir den fazla pişirilme yöntemi olsada genelde biz haşlama usulu olan makarna gibi pişirilip üzerine yoğurt sarımsak dökülen türünü daha çok seviyoruz.
Denizlideyken oğlumun mantıyı sevdiğini bildiğimden akşam yemeğine hazırlayıp süpriz yaptım,ve de gündüz hazırlarken resmini çektim,yemesini çok sevsemde tek tek hamurları kapatma aşamasından pek hoşlanmıyorum sıkıcı geliyor bana,Kayserili kardeşimiz Ayşin’ nin dediğine göre kaşığı mantıya daldırdığın zaman yemek kaşığına 40 tane gelmesi gerekiyormuş yani anlıyacağınız o kadar minik hazırlıyorlar kayseriler mantıyı,mantıken düşündüğümüz zaman kaşığa 40 tanesi sığmaz gibi, sözün gelişi mantının ne kadar ufak olması gerektiğini ifade etmek için söflenmiş olabilir,ne kadar ufak hazırlarsam hazırlayayım yinede bir kaşığa 40 tane sığan ebatta kapatamam hamurları,çünkü açması bir şey değil hamurları kapatması bana zulum geliyor ,benim hazırladığım o kadar minik olmadı ama lezzeti yerindeydi,oğlum mantıyı görünce çok sevindi.İnşallah tam açıklayıcı şekilde anlatabilmişimdir.Aşamalı olarak yazdım,siz siz olun hamurları kapatırken bu güzel keyfi paylaşacak arkadaş bulun mutlaka,imece usulu hazırlanırsa yemesi kadar,hamurları kapatması daha eylenceli ve keyifli olur eminim, hazırlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin.
Hamur Malzemesi:
- 3,5 su bardağı un(200 ml lik bardak ölçüsü)
- 1 yumurta
- 1 su bardağı su
- yeterince tuz
İç Malzemesi:
- 300 gr kıyma
- 1 tane kuru soğan
- tuz,karabiber,pul biber
- 2 yemek kaşığı su(kıymanın topak olmasını önlemek için)
Sos Malzemesi:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı haşladığımız mantı suyundan
- yeterince nane,pul biber,sumak
- 2 litre su(mantıları haşlamak için)
- 1 yemek kaşığı tuz(haşlayacağımız mantı suyuna katmak için)
Sostan önce arasına:
- ayrıca yoğurt ve istediğiniz miktarda sarımsak
Tarif:
- Unun bir kısmını yoğurma kabıma aldım,suyu,yumurta, tuzunu katıp geri kalan unumu katarak hamurumu yoğurdum.
- Hamuru örtüp 10 dakika dinlendirdim,hamur dinlenirken mantının içini hazırladım,kıymaya,rendelediğim soğanı,baharatı tuzu ve 2 yemek kaşığı suyla karıştırıp harmanladım.
- Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölüp beze yaptım,bezelerin her birini yufka inceliğinde açtım,mantı yufkası baklava hamuru gibi incecik olması gerekmiyor,böreklik yufka inceliğinde olması yeterli.
- Şeritler halinde kesip bu aşamada istediğiniz büyüklükte hamuru kesin,kestiğim şeritlerden 2 santimlik büyüklükte kareler hazırladım.
- Hazırladığım karelerin ortasına,kıyma harcından koyarak ,üçgen şeklinde kapattım,unladığım tepsiye dizdim.
- Tencereyi 2 litre kadar suyla doldurup içine tuz attım kaynattım,hamurları içine atıp 9 dakika pişirdim,pişen hamurları kevgirle süzerek servis tabağıma aldım.
- Üzerine hazırladığım sarımsaklı yoğurdu döktüm,tavada kızdırdığım,yağ salça,toz kırmızı biber,pul biber,nane ve sumak sosunun üzerine haşladığım mantı suyundan bir kaç kaşık dökerek sulandırdım,mantının üzerine gezdirdim.Afiyet olsun.
Not:Matıyı haşladığınız suyu dökmeyip ertesi günü yayla çorbası pişirebilirsiniz,çokta lezzetli oluyor ben torunuma hazırladım tavsiye ederim.
Bu yazıları da okumak isterseniz tıklayınız.
Fatma hanımcım goşgeldiniz defalar getirdiniz.Özlemişim sizin le
ziz tariflerinizi ellerinize sağlık sımsıcak sevgiler.
Teşekkür ederim Derya hanımcığım ben de sizleri özledim.Geldim ama kısa bir süre sonra yine gideceğim.Sevgilier.
Ellerinize sağlık bende fırında kızartılandansa haşlanmışını daha çok seviyorum:)))
Sevgiler
Teşekür ederim evatolyesi.Sevgiler.