Filistin Yemekleri Tatlıları

Bismillahirrahmanirrahim.

Paylaşmak peygamberimiz (SAV) efendimizin sünnetidir.
Sizlerinde yapabilmesi için, sevdiğimiz güzellikleri paylaşırkan göz hakkını unutmamak gerekir.Göz hakkını helal ediniz lütfen.
Bu nimetleri bize veren Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.
Sevdiklerinizle beraber sağlıklı hayırlı huzurlu mutlu bir gün diliyorum, tüm sayfa dostlarıma ziyaretçilerime.

Filistin yemekleri baharatları ve tatlıları.

Ülkemizde yaşanan deprenden sora bu sene milletce çaresiz kaldığımız,en çok üzüldüğümüz olay Filistinli kadeşlerimize açılan savaş,İsrail’in savaş çıkartıp çoluk,çocuk,yaşlı,genç ayırt etmeden topraklarını bombalamasını hiç unutmayacağız,unutulmamasıda gerek. Filistin’nin üzücü olaylardan sonra nihayet bir haftalık ateşkes anlaşmasından sonra Rabbime şükürler olsun biraz nefes aldılar,bizlerde onlar adına sevindik,tabi bundan sonrası ne olur bilinmez.Dileğimiz o durki kendi topraklarında esir hayatı yaşıyan Filistinli kardeşlerimiz özgürlüklerine bir an önce kavuşsunlar inşAllah.

Oglum(damadımın)önerisi üzerine Filistin yemekleri serisi dizisi yapmamı önerdi,yemekleri kayıt altına alınmış olsun,mutfağını tanıtarakda destek vermiş olursun dedi,bencede süper fikir,kaynaklardan araştırarak yapabildiklerimi kayıt altına almış olucam.Hadi bana kolay gelsin o zaman.

Filistin mutfafağı ve yemekleri nelerdir?

Filistin mutfağı bölgesindeki mülteci kamplar dahil olmak üzereAraplara özgün yada araplar tarafından yemnilen yemeklerden oluşur,özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan daha sonra Farslar,Abbasiler’den etkilenmiş.

Daha sonra Osmanlı Türklerin varışıyla İslam döneminde Filistin’e yerleşen Lübnan,Süriye ve Ürdün mutfaklarıyla harmanlanmış ve Levant mutfaklarına benzemiş.

Filistin Celile’de pirinç ve kibbe(içli köfte) çok pişirilir,Batı Şeria’da tabun ekmeği,pirinç ve et ağırlıklı yemekler pişirilir,Gazze’liler balık,diğer su ürünleri mercimek yerler,pul biber çok tüketirler.

Tatlı olarakta çoğu tatlandırılmış peynirleler,hurma,badem,ceviz,antep fıstığıyla doldurulmuş hamur işidir.Ramazanda boyunca iftarda keçiboynuzu,demirhindi,kayısı suları içilir.

Rain rice kuru üzümlü pilav.

Musahhan yada Muhammar.

Filistin’in geleneksel ana yemeğidir,soğan,tavuk,sumak,çam fıstığı ile harmanlanır fırında pişirilir,tabun ekmeği ile servis yapılır.

Falafel.(Nohut köftesi)

Humus.(Nohut mezesi)

Maklouba(Maklube)

Mujaddara (Mucaddere)

Makdous (Makdus).

Haşlanmış küçük patlıcanların içleri sarımsak,acı kırmızı biber,ceviz,tuz doldurulur,kavanoza alınır,üzerine zeytinyağı,limon gezdirilir,turşu tadında lezzeti kahvaltıda tüketilir.

Mahshi (mahsi)Lift.

El Halil şehrine özgğ geleneksel yemeğidir,sumaklı şalgam dolmasıdır.

Qidreh(Kıdreh)

El Halil şehrinin Hebron kentine özgü yine geleneksel olan farklı yemeğidir,pirinç,nohut,kuzu incik yada tavukla baharatların(kimyon,yenibahar,kakule,karabiber,zerdeçal) ile harmalanarak taş fırınlarında pişirilir,yoğurt,taze ince kıyılmış domates salatasıyla servis edilir.

Özel günler,davetlerde, cenaze,dügünde, bayramlarda pişirilir,kalabalık sofraların begenilen doyurucu yemeğidir.Küdüs ve Gazze’de farklı şekilde pişirilir,yemeğin orjinal geleneksel hali Hebron’da pişirilir.

Rummaneyye(Rummaniye).

Gazze şehrine özgü meze türü yemektir,mercimek,patlıcan,sarımsak,kişniş,zeytinyağı,nar suyu,kimyon,un hazırlanır pişirilir.

Qizha.(Ogiza)

Filistin mutfağına özgü çörek otunun ezilmesiyla hazırlanan bir tür macundur,hafif tatlı, keskin acı tada sahiptir,ekmek,turta yapımında kullanılır,şifalı olduğuna inanılır,özellikle yaşlılar hastalıktan korunmak için şifa niyetine her gün bir tatlı kaşığı tüketirler.

Qizha kizha çörek otu macunu ve çöreği.

Qizha kizha çörek otu tatlısı.

Taş kadayıf.

Ramazanda özellikle her gün tüketilir,Filistinli Hanımlar evleridede her gün yaparlar.

Kunafah(Künefe).

Batı Şeriha,Nablus şehri’nin nn meşhur tatlılarından birisidir,şerbetine kaynatırken safranda ilave edilir.

Baba Ghanooji(babaganuş)

Közlenmiş patlıcanla hazırlanan bir salata türü mazedir,köz patlıcan,biber,kıyılmış maydanoz,sarımsak ve nar ekşisi,zeytinyağıyla hazırlanır.

Bizim ülkemizdede Antakya’da çok tüketilir,Antakyaya mal olmuş mezedir,Filistin mutfağına Ürdün,Süriye,Lübnan mutfağından geçmiştir.

Rain Rice.

Filistin’e özgü meşhur pirinç pilavıdır,yasemin pirinci,kuru üzüm ve tarçınla pişiirilir.

Limon dilimi,yumurtayla servis edilir,yanında yoğurt birlikte tüketilir.

Shulbota.

Shulbato,Filistin’in en sevilen yemeklerinden biridir,özellikle turistler tarafından en çok tercih edilen pilavdır,yemeğin hazırlanışı bulgur,patlıcan,yeşil biber,domatesle pişirilir.

Tarif yapanın hazırlamasına göre değişiklik gösterebilir,ana malzemesi,patlıcan,bulgurdur,bazı shulbato tariflerinde patlıcan yerine kabak kulanılır,yeşil zeytinde servis edildiği olur.

Dahada araştırıyorum dünyaca tanınan en ünlülerini buraya yazdım,araştırdıkça öğrendiklerimi buraya ekliyeceğim inşAllah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir