Merhabalar misafirliğe giderken hazırladığım bu tatlı tarifini anadolu jet magazin dergisinin şubat sayısından aldım.Damadım dergiyi getirdiğinde içini incelemiş anne değişik tarifler var belki ilgilenirsin dedi.Dergiye incelediğimde kayseri yöresinden yemekler ve tatlı vardı.
Misafire giderken uygun olacağını düşündüğümden tatlıyı hazırladım. Önce iç sayfada resim de göreceğiniz gibi tatlıyı hazırladım fırında mis gibi pişirdim tarifte yazıldığı gibi şerbetini hazırlamıştım, üzerine şerbeti döktüm, çekmesi için üzerini örttüm. Bir müddet sonra tatlıyı kontrol etmek için mutfağa gittim. Heyecenla tepsimi kaldırdım bir de ne göreyim dersiniz. Tabii bilemezsiniz ne gördüğümü ben söyleyeyim, o anki şaşkınlığımı tasavur edemezsiniz yaşamanız lazım. Nevzine tatlısı olmuş, nevzine çorbası. Onca cevize mi yanarsınız, yoksa tahine mi, içine koyduğum mis gibi tereyağına mı. Her zaman tariflerde yazılanları uygulamamak gerekirmiş biraz da kendi tecrübelerimizden yola çıkmalıymışız, bu deneyimle bunu öğrenmiş oldum. Tarifde verilen şerbet ölçüsüyle 3 tepsi nevzine tatlısı şerbetlenir.
Tabii yenilen pehlivan güreşe doymaz misali tekrar malzemeleri kaba koyup yoğurdum, bu sefer şekerpare gibi şekil verip ortasını çukur açtım. Piştikten sonra her parça tatlının alacağı şerbet, tatlı kaşığıyla3 tatlı kaşığı, bu tatlı fazla şerbet kaldırmıyor, çukurları tahinle doldurdum. Ama bu sefer tutturdum, böyle nefis bir tatlı olamaz. Zaten pişerken mis gibi tahin kokusu mutfağa yayılıyor mest oluyorsunuz kokusu yayılınca sanki koska helvacının dükkanında gibi hissediyorsunuz kendinizi.
Blogcu arkadaşlar mutlaka deneyenleriniz vardır, denemeyenler bu tatlıyı hazırlasınlar çok nefis. Kayserililer ağzının tadını biliyorlarmış. İster tepsiye serin isterseniz benim yaptığım gibi yuvarlak şekil verin. Siz siz olun şerbeti verirken kaşıkla bir kaç kaşık deneyin sonradan tekrar ekleyebilirsiniz, emin olun 3 kaşık yeterli oluyor. Şekerpare tatlısını sevenler bu tatlıyı tadınca bir daha şekerpare yemeyecekler, bilhassa sıcakken yenildiğin de sıcak helva tadında. Ziyan olan ilk yaptığım nevzine çorbasını, balını süzgeçten süzdürdüm, tekrar fırına verdim. Bu sefer oldu nevzine keki, tadı pestile benzedi. Kayseri yöresine ait tatlıyı bakalım sizler de sevecekmisiniz. Buyurun tarif.
Malzeme Listesi:
- 100gr tahin/200 gr lık bardak ölçüsüyle yaklaşık yarım su bardağı/ben 1 su bardağı kullandım/
- 200 gr tereyağı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 3 su bardağı un+elimizle 3 serpme daha/200 gr lık bardak/
- 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 paket kabartma tozu
Şerbetin malzemesi:
- 3 su bardağı su/200 gr lık bardak/1,5 su bardağı kullandım/
- 2 su bardağı toz şeker/ben 1 su bardağı toz şeker/
- yarım limon/2,3 damla damlattım/
- 1 çubuk tarçın
İşte ziyan olan nevzine çorbasının , mis gibi pişmiş hali ve fırına girmeden önceki hali.
Tarif:
- Önce şerbetin malzemesini kaba koyup kaynattım indireceğime yakın limonunu sıkıp bir taşım kaynatıp ılımaya bıraktım.
- Tereyağını eritip,tahin , yoğurt, kabartma tozu ,un, ceviz içini tereyağı ile karıştırdım.
- Hamur haline getirdim,hamurumuz baya tok sert hamur olacak.
- Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar alarak yuvarladım, ortasını parmağımla çukur açtım, yağlı kağıt serili tepsiye dizdim.
- 180° C önceden ısıtıtığım fırında 25 dakika pişirdim kırmızı renk alana kadar pişirdim.
- Fırından çıkarıp soğuttuğum şerbeti her parçasına önce 2 damla tatlı kaşığı döktüm, sonradan gerekirse 1 damla daha ekledim ,servis yaparken üzerine 1 çay kaşığı tahinle servis yaptım.Afiyet olsun.
Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.
Ben hıc denemedım ama butun pısırılıp baklava gıbı dılımlendıgını bılıyorum demek olcude hata vardı.Sızın sekerpare gıbı hazırladıgınız daha guzel olmus bence .
Ellerınıze saglık …Sevgıler…Ilk fırsatta deneyecegım
selam kardeşim çok güzel olmuş ellerine sağlık…. hepinizi öptüm selamlar…
Merhabalar filiz teşekkür ederim yorumun için.Pişirince göreceksiniz tadı çok lezzetli hele sıcakken sıcak helva tadında yapımıda çok basit şimdiden kolay gelsin.
Teşekkür ederim ablacığım inşallah siz de geldiğinizde sizlerede hazırlar tattırırım.
ETKİNLİĞİMİZE BUYRUN;
SEVGİLİ ARKADAŞLAR düşbahcesi.blogspot.com ve pembetatlar.blogspot.com TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ OLAN HEDİYEŞLE ETKİNLİĞİNE
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ…
1 ŞUBAT 2010- 28 ŞUBAT 2010 TARİHLERİ ARASINDA ORTAK BLOGUMUZ OLAN pembedüşbahcesi.blogspot.com ‘DA BAŞLATACAĞIMIZ ETKİNLİĞİMİZDE BİZİ YALNIZ BIRAKMAZSANIZ ÇOK SEVİNİRİZ…
HAYDİ ARKADAŞLAR HEDİYELEŞELİM KAYNAŞALIM…
DETAYLI BİLGİ İÇİN:pembedüşbahcesi.blogspot.com adresine uğramanız rica olunur…
selamlar ablacığım ben kayserili olarak nevzinenin püf noktasını vereyim. tahini iyi olacak çok katı tahinler genelde un karışımlı oluyor o yumuşak olur ama iyi tahinin rengi kırmızılık verir ayrıca kıtırlık verir.
Çiçek genelde koska tahini kullanıyoruz,önerin için teşekkür ederim,bir daha hazırladığım zaman önerini dikkate alacağım.
Merhaba,
Tarifiniz çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Benim gerçek nevzine tarifime de göz atarsanız sevinirim. 🙂
http://sevimli-tarifler.blogspot.com.tr/2014/02/gercek-kayseri-nevzinesi.html