Merhabalar sitemizin okuyucularından İnci Hanım fasulye turşusu kavurmasını çok sevdiğini ama kurmasını bilmediğini yazmıştı taze fasulye turşusu kurup yazmamızı istemişti tam zamanı diye düşünüyorum fasulyeler artık bitmek üzere seralar bir ay sonra çıkmaya başlar.Turşu kurmak isteyenler varsa geç bile kaldık son çıkan fasulyelerden kurulabilir fiyatıda uygun.Büyük ablamdanda telefon ederek püf noktasını aldım esas turşu ustası kendileridir.Kışın memleketten gelince ziyaretine gittiğimizde baçesinden toplayıp kurduğu turşudan bize kavurup hazırlamıştı yemeye doyamamıştık burdan tekrar ellerine sağlık ablacığım.Dediğine göre haşladıkta sonra fasulyenin iyice soğuması gerekiyormuş oda tarifi benim yaptığım gibi hazırlıyormuş .Bizim oralarda sarımsak ve tuzdan başka bir şey koymazlar fasulye turşusuna.Anem ,babaannem öyle hazırlardı ben de öyle hazırladım.Taze fasulye turşusu kavurmasınada buradan ulaşabilirsiniz.
Bizim oralarda şimdilerde çok popüler olanfermente dedikleri sirkesiz kurulur, su,sarımsak ve tuz,fasulyeyle hazırlanır.Biz büyüklerimizden öyle öğrendik,bizlerde büyüklerimizin öğrettiği gibi kuruyoruz.Sizlerde hazırlamak isterseniz buyurun tarife.Video’lu yapış aşamalı tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Fermente taze fasulye turşusu tarifi.
Malzeme Listesi:
- 1,5 kilo taze fasulye
- 1 baş sarımsak
- 25 gr kaya tuzu(1 kavanoz içidolu dolu 1 yemek kaşığı kadar kadar)
- haşlamak için 2 kilo kadar su
- kavanozu örtecek kadar içme suyu(tahminen 2,3 kilo kadar)
- 3 tane 1 kiloluk büyük steril edilmiş cam kavanoz
- asma yaprağı(dut ,kiraz yaprağıda olur)
Tarif:
Tencerede suyu kaynattım içine ayıkladığım yıkadığım fasulyeleri daldırdım.Fasulyeleri koyunca kaynamaya başlayınca 5,6 saniye rengi değişince sıcak sudan çıkarıp önceden hazırladığım soğuk suya daldırdım.Oradan çıkartıp bir tepsiye aldım soğumaya bıraktım.Soğuyunca kavonozun ağzından iki parmak boş kalacak şekilde biraz fasulya 4,5 diş sarımsak koyarak dizdim,asma yaprağıyla üzerini bastırarak örttüm.Bu işlemleri diğer kavanozlara fasulyeler bitene kadar uyguladım.Kaseye tuzu ve içme suyunu koyup karıştırdım turşunun üzerine, yaprakların üzerini örtecek şekilde tuzlu sudan döktüm,kavanozun ağzını ilk iki gün sıkıca kapatmadım tezgahın üzerinde,göreceğim bir yerde beklettim,kavanozun içinde oluşan gazın dışarı kıkmasını sağladım,bu detay önemlidir kavanozu hemen kapatıp kilere kaldırırsanız içinde oluşan gazla birlikte taşar farketmezsiniz,gazın çıktığından emin olunca ,kavanozun ağzını sıkıca kapattım güneş görmeyen bir yere kaldırdım.Turşumuz 15 gün sonra yemeye hazır hale gelir.
Afiyet şifa olsun.
Not:Malzemeleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.
Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.
Yemesini çok severim ama şimdiye kadar hiç denemedim. Meğer çok kolaymış. Paylaşım için teşekkürler…
Trabzon’a gelin geldim. Bahçeden 7-8 kg. fasülye topladım. Turşu yapacağım. Ve aynen bu tarifi uygulayacağım. Bakalım nasıl olacak.
Bu kadar açıklamalı yazdığınız için, çok teşekkür ederim.
Merhabalar kolay gelsin hira.Sonucunu bize bildir
Bu aralar turşu kurma mevsimi olduğundan herkes turşu kuruyor. Bu tarif işime yarayacak. Teşekkürler…
Kolay gelsin leyla şimdiden ellerine sağlık.
5 kilo fasulyeden turşu yapacağım bende.tarif çok açık ve anlaşılır olmuş.çok yardımcı olacak.teşekkürler:))
Sanada kolay gelsin buşra
MERHABA BU TURSUDA NICIN SIRKE YOK NICIN KOYMADINIZ MERAK ETTIM BILGILENDIRIRSENIZ COK SEVINIRIM SIMDIDEN TESEKUR EDERIM LONDRADAN GULCAN.
Karadenizde fasulye turşusunu sirkesiz.sarımsak ve tuzla kurulur.Yöresel olsa gerek Gülcan.Babannem,annem,çevremdeki Karadenizlilrede böyle kurarlardı,bende onlardan öğrendim.Probiyotik oluşundan dolayı olabilir,tam bilmiyorum,fasulye durdukça asitlenen sebzelerden,asidinden dolayı olabilir,sirke fasulyeyi eritoyor olalabilirmi acaba ben de merak ettim,merakımdan araştırdım ama bu konuda bir yazı bulamadım,tahminim diğer turşuları çiğden direk konuyor,fasulyeyi karadenizliler kaynayan suya daldırıp soğuk suyun içine atarlar,biraz diriliğini kaybediyor,sirkede asitli eritici bir ürün fasulyeyi eritebilir,tam kesindeğil belki ondan olabilir diye düşünüyorum.Tabi bu tahminin olmayabilir yöresel kurulum şeklide olabilir,hatta annem turşuyu kurarken ekşilik versin diye, bidonun dibine nohut veya üzüm atardı.Bügüne kadar neden böyle kuruluyor diye aklıma gelmemişti,etrafımda sorabileceğim büyüklerde kimsede yok,sayenizde araştırdım ama bir şey bulamadım.şimdiden kolay gelsin.
bencede bu tarif cok kolay
evet bende sade sarimsak ve tuzdan yapiyorum cok güzel oluyor .bizde büyüklerden böyle gördük .benim bildigim kadariyla nohut cabuk eksimesini sagliyormus ama kullanmadim hic.hep bildigim gibi yaptim arkadaslarim cok begenirler benim tursumu,
Annemde öyle söylerdi,nohut ekşimesini sağlarmış.Ayrıca üzümde atardı,turşu bidonunun dibine, bende denemedim Hanife.Seninde ellerine sağlık güle güle yeyin turşunuzu.