Mısır unundan helva denediniz mi? Denemediyseniz çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Annem hep annesinin onlara hazırladığı çikolataya benzeyen mısır unu helvasından bahseder durur. Ama biz bugün çikolatalı yapmayacağız. O tarifi yazma işini anneme bırakıyorum.
Helva yaparken hep kendi damak tadıma uygun bir lezzet yakalamaya çalışırım. Benim helvadan beklentim, tereyağlı, yumuşak, ılık olmasıdır. O yüzden tarifi yazarken daha farklı bir helva nasıl elde edersinizi de yazmaya çalışacağım. Helva, dünyanın en kolay ve lezzetli tatlısı! Bir çocuk bile kolayca yapar değil mi? Haydi başlayalım!
Malzeme Listesi:
- 2 su bardağı mısır unu
- 125 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı çam fıstık(fındık,fıstık vesaire)
Şerbet malzemesi:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
Tarif:
Süt ve şekeri bir tencereye koyup, kısık ateşte şeker eriyincye kadar ısıtalım. Bu esnada helvayı pişireceğimiz tencereye tereyağını koyup eritelim, fıstıkları pembeleşinceye kadar kavuralım. Fıstıklar kızarınca hemen mısır ununu ekleyelim ki tereyağı yanmasın. Mısır unu iyice kavruluncaya kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Mısır unu renk değiştirmeye başladığında kavrulmuş demektir. Şimdi sütlü karışımı, azar azar unun üzerine dökerek yedirelim. Helva şerbeti çektikçe sütü eklemeye devam edelim. Bu aşamada daha kuru bir helva isterseniz sütün tamamını dökmeyin. İstediğini kıvama gelince süt dökmeyi bırakın. Ben tarifteki sütün tamamını kullandım. Daha az yağlı ya da daha yağlı bir helva isterseniz yağ miktarını 25 gr azaltıp arttırabilirsiniz. Bu tarifteki helva yeterince yağlı olmuştu, daha fazlası ağır olabilir.
İşte bu helva yapmak 20 dakika bile almıyor. Sütü çeken helvayı kısa bir süre (5-10 dakika belki) dinlendirip ılık servis yaparsanız da en harika kıvamını alıyor. (Dinlenen helva tenceresinin kapağının altına, pilavdaki gibi kağıt havlu serip demlenebilir.) Afiyet olsun.
Bu yazılarıda okumak isterseniz tıklayınız.